Liiketoiminta

Liiketoiminta eli business. Olen jo vuosikymmenten ajan saanut seurata läheltä erilaisia liiketoimintoja. Olen myös saanut olla osa näitä toimintoja. Olen ollut mukana onnistumassa ja epäonnistumassa. kaikista näistä kokemuksista on varmasti jäänyt mukaan sellaistakin osaamista, jota voi vaikka muillekin jakaa. Myös Jyväskylän yliopiston kauppakorkean EMBA -opinnot ovat olleet omiaan ymmärryksen lisäämisessä. Tässä muutamia avainasioita, jotka itse koen olevan kriittisiä hyvän liiketoiminnan onnistumisessa.

Markkinointi

Markkinointia on kaikki se toiminta, joka johtaa siihen, että joku joskus ostaa jonkun tuotteen tai palvelun joltain toiselta. Ja siksi se on niin ihanaa!

Markkinointia on tapa ajatella ja toimia. Markkinointia on tuotesuunnittelu ja palvelusuunnittelu. Markkinointia on ydinviestit ja tarinat. Markkinointia on sisällöntuotanto, preesens ja brändi. Markkinointia on some, digi, webbi ja ne mainokset.

Ennen kuin toteutetaan, kannattaa suunnitella. Markkinoinnissa kaksi asiaa nousee ylitse muiden: suunnitelmallisuus ja jatkuvuus.

Voit lukea ajatuksiani markkinoinnista vaikka kirjoittamistani blogeista.

Asiakaspalvelu

Hyvä asiakaspalvelu, asiakasarvo, asiakaskokemus. Rakkaan asian ympärillä termit elävät. Nyt puhutaan paljon asiakaskokemuksesta. Yritykset tekevät toinen toistaan hienompia tuotteita ja palveluita sekä toinen toistaan hienompia puitteita niille. Miten erottua muista?

Siinä vaiheessa kun hinta on puristettu kilpailutekijänä niin tiukaksi kun voi ja kilpailija tekee saman, mitä sitten? Hyvä asiakaspalvelu antaa asiakkaalle tunnepohjaisen kokemuksen, jonka arvo on huomattavasti korkeampi, kuin rationaalisen hinnan merkitys. Ostopäätökset kun vaan tutkitusti ovat tunneperäisiä päätöksiä.

Hyvä asiakaspalvelu on yrityksen irtiottotekijä!

Hyvä asiakaspalvelu on se varma yrityksen irtiottotekijä. Pidetäänhän siitä huolta!

Hallitustyö

Hallitus on yrityksen tärkein elin. Sen tehtävä on katsoa eteenpäin. Hallituksen tehtävä on myös arvioida objektiivisesti yrityksen toiminnan tilaa. Hyvässä ja toimivassa hallituksessa on keskusteleva ja eteenpäin vievä ilmapiiri.

Parhaimmillaan yrityksen hallituksessa on myös erilaisia osaajia eri vahvuuksin. On myös hyvä, että hallituksessa on  riittävä määrä yrityksen toiminnan ulkopuolisia jäseniä. Näin yrityksen toimintaa käsitellään uteliaasti ja positiivisesti haastaen.

Olen toiminut hallitustyöskentelyssä jo kymmenkunta vuotta eri rooleissa. Pidän aikaansaavasta, keskustelevasta ja rohkeasta hallitustyöskentelystä.